1- Soğuk Çekme Nedir?
Sıcak haddelenmiş çeliklerin daha hassas yüzey kalitesi elde etmek nedeniyle parçalarının daha küçük bir kalıptan geçirilmesiyle, kesitinin küçülmesiyle ve malzemenin boyunun uzaması şeklinde çeliklere uygulanan talaşsız şekillendirme işlemi ya da başka diğer adıyla soğuk deformasyon yöntemidir. Kısaca soğuk çekme çelik nedir sorusunun cevabını özetlemek gerekirse bu şekildedir.
2- Soğuk Çekme İşlemi Nasıl Uygulanır?
Bu işlem sayesinde sıcak haddelenmiş çeliklerin daha hassas ölçülere getirilmesi, daha mukavim olması ve normalde olduğundan daha da üstün yüzey kalitesinin elde edilmesi sağlanmaktadır.
Isıl işlem yapılmadan da yüzeyde istenilen ölçüde sertlik yakalanabilir fakat bu seferde malzemenin yapısına müdahale edildiği için malzemenin içyapısı ve yüzeyinde sorunlar meydana gelebilir. Her ihtimale karşı soğuk çekme işlemi sonrasında da yüzey çatlak kontrolü uygulanarak kontrol edilmelidir. Soğuk çekim sonrasında akma, çekme gerilimi ve sertlik artar. Süneklilik ise azalır.
3- Soğuk Çekme Lama Nedir?
Sıcak halde çekilen demir kütlelerinin tekrar işleme sokulması sonucunda ortaya çıkan yeni ürüne soğuk çekme lama denilmektedir. Yapılan soğuk çekme lama işlemi sonucunda esnek, pürüzsüz ve dayanıklı bir demir elde edilmektedir. Bu özellikleri sebebiyle de pek çok faaliyet alanında kullanılmaktadır.
4- Soğuk Çekme Lama Ürünleri Nelerdir?
Bu ürünler, son teknolojik gelişmelere bağlı olarak güvenli ve kaliteli bir şekilde üretilmektedir. Dayanıklı yapılarının sayesinde dikkat çeken bu ürünler dayanıklılığın en önemli üretim unsuru olduğu alanda yani iş sahalarında yoğun olarak tercih edilerek kullanılmaktadır. Bunlar; vasıflı çelikler, yapı çelikleri ve ıslah çelikler olmak üzeredir.
Vasıflı Çelikler Nedir?
Vasıflı çelikler bir ülkenin ekonomisi ve siyasi yapısı adına büyük önem taşımaktadır. Çünkü vasıflı çelikler; savunma sanayi, denizaltı, gemi, otomotiv, demir yolu, uçak gibi sektörler başta olmak üzere daha birden çok sektörde ham madde olarak kullanılmaktadır.
Yapı Çelikleri Nedir?
Yapı çelikleri alaşımsız bir yapıya sahiptir. Mekanik durumları ise karbon miktarına bağlı olan çelik çeşitlerinden biridir. Çoğunlukla yapı ve imalat sektöründe kullanılmakta olan yapı çelikleri kaynak edilebilen, normalize edilmiş, korazyona karşı dayanıklılıkları iyileştirilmiş, ince taneli, soğuk ve sıcak çekilmiş gibi farklı kategorilere kendi içinde ayrılabilir.
Islah Çelikler Nedir?
Islah çelikler, çelik sanayi adına çok önemli bir hammaddedir. İçinde bulunan karbon miktarı sayesinde sertleşebilen ve ıslah işlemi sonrasında dayanıklı bir yapıya sahip olmaktadırlar. Özellikle de makina imalatında çokça kullanılan ıslah çelikler pek çok sektörün üretim sürecinde ham madde olarak kullanılmaktadır.
Soğuk Çekme Lama Ürünleri Nerelerde Kullanılır?
Birden çok alanda kullanılmakta olan soğuk çekme lama ürünlerinin nedeni üretildiği ürünlerin direncini arttırması ve iki profili birbiri ile birleştirirken aralarında ki bağın direncinin artmasıdır. Kullanıldığı alanlar ise; beyaz eşya üretimi, zirai makine imalatı, otomotiv imalatı, yol, köprü ve baraj yapımı gibi daha birçok alanda kullanılmaktadır.
5- Soğuk Çekme Mil ya da Transmisyon Mil Nedir?
Yuvarlak kesitli ve farklı çaplarda, paslanmaz çelikten, soğuk çekme yöntemiyle üretilen karbon çeliklerdir.
Oda sıcaklığında kalıptan geçirilerek şekillendirme işlemine uğrayan çeliklere transmisyon mili ya da soğuk çekme mil denilmektedir. Soğuk çekme işlemi sayesinde ısıl işleme gerek olmadan malzemenin akma ve çekme dayanıklılığın artırımı hedeflemektedir.
Transmisyon mil ya da diğer adıyla soğuk çekme mil düşük karbon içerdiği için kaynak kabiliyetleri de yüksektir. Bu özelliği sayesinde kaynak gerektiren makine ve otomotiv gibi sektörler de kullanılmaktadır.